До момента компанията е платила на държавата 337 милиона, а направените инвестиции

...
До момента компанията е платила на държавата 337 милиона, а направените инвестиции
Коментари Харесай

159 хил. евро лихва от Фрапорт заради отложена такса по „една от най-добре работещите концесии

До момента компанията е платила на държавата 337 милиона, а направените вложения са за 207 милиона, аргументира се транспортният министър

Концесията на летищата в Бургас и Варна е една от най-добре работещите в страната . Това е един от причините на служебния вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев, с които той е изискал от Министерския съвет (МС) да утвърди отсрочване на част от концесионното заплащане от страна на „ Фрапорт “.

Припомняме, че предходната седмица държавното управление

Какви са обаче параметрите на договорката ? Това излиза наяве от стенограмата от държавното съвещание на 8 март.

Христо Алексиев , който е вносителят на предлагането, споделя: „ Проектът на решение планува отсрочване с две години заплащането на сума в размер на 5 800 000 евро с Данък добавена стойност, представляваща част от концесионното заплащане за второто шестмесечие на 2022 година на гражданските летища за публично прилагане Варна и Бургас, като заплащането на посочената част от вноската, дължима до 31 януари 2023 година, бъде отсрочено в период до 31 януари 2025 година Тук категорично желая да подчертая, че не приказваме за опрощаване на концесионни хонорари, а просто за отсрочване на тяхното заплащане във времето, като те отново ще бъдат платени, даже страната ще удържи рента за това. “

Концесионерът стимулирал настояването си с нуждата от превъзмогване на отрицателните стопански последствия от военната експанзия на Русия против Украйна и наложените рестриктивни ограничения и наказания от Европейския съюз по отношение на Русия. Това били справедливи условия, довели до затваряне на украинското въздушно пространство, както и до решение на Съвета на Европейския съюз, с което, считано от 28 февруари 2022 година, европейското въздушно пространство е затворено за съветски въздухоплавателни средства.

„ Двете събития са оказали отрицателно влияние върху трафика на гражданските летища в Бургас и Варна, които са ситуирани в непосредствена непосредственост до териториите на военните дейности по Черноморското крайбрежие на Украйна и Русия “, показва още вицепремиерът и транспортен министър.

158 832 евро ще е лихвата, която ще заплати концесионерът „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД – Варна поради отлагането, излиза наяве от думите на Христо Алексиев.

„ Тук желая да кажа, че това е една от най-добре работещите концесии в страната изобщо , като досега платените концесионни хонорари към бюджета възлизат на 337 милиона, а направените вложения възлизат на 207 милиона . Затова е значимо с това решение да възстановим икономическия баланс на концесията, с цел да могат тези в действителност положителни и работещи вложения да продължат да генерират растеж за района “ , разяснява в умозаключение министърът.

След това предлагането му е утвърдено от Министерски съвет без спор.

Припомняме, че това е следващо отсрочване на концесионно заплащане от страна на „ Фрапорт “ през последните няколко години. Предишни бяха стимулирани с коронавирус рецесията и понижения въздушен трафик.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР